Fälthatt, boonie i folkmun, en huvudbonad som återfinns bland flera militära styrkor världen över och som, likt baskerns vara eller icke-vara till stridsutrustning, framkallar känslor vad gäller bärande till vardags. I Sverige är fälthatten främst sammankopplad med bassäkerhetsförbanden som bär, efter genomfört hattprov, bassäkhatt m/93 samt fälthatt m/90 som ingår i tropik- och ökenuniformen vid tjänst utomlands. Således finns det i dagsläget ingen fälthatt ingående i uniformssystemet som bärs till vardags i Sverige. Något jag personligen hoppas förändras med införandet av nya uniformssystem. Helt enkelt för att det 1) blir varmt även i Sverige och skydd för hela huvudet är att föredra, såväl i fält som på kasern. Och 2) en fälthatt ger även fördelar vad gäller kamouflering. Men tills dess att tilldelning sker finns det några alternativ på marknaden.

Längst upp: Arktis SF Hat Boonie. Mitten: Tac-Up Gear Floppy Hat M90 NCWR. Längst ner: Taiga Field Hat. Längdmåtten i artikeln är tagna från vänster kant till höger kant i vikt tillstånd.

En fälthatt är en fälthatt?

Fälthattar kommer i olika former och med olika finesser. Den ena hatten är inte den andra lik. Därav blir det svårt att jämföra objektivt mellan tillverkare och modeller. Fokus i den här artikeln kommer istället vara att förklara skillnader och deras tänkta användningsområden. Vilken hatt som därmed är bäst lämpad för din tjänst blir därmed något som du själv får bedöma.

Arktis V194BTS SF Boonie Hat

Info från tillverkaren.

The Arktis V194BTS is a redesigned version of our classic boonie hat. Designed especially for special forces units with a narrower brim for better visibility. Made from our signature 50/50 Ripstop fabric it is water-repellent and built to last. The V194BTS is ‘one size fits most’ with its adjustable headband. It also features eyelets for breathability. 

  • One size design with adjustment at the bow
  • Outer fabric is constructed from Arktis’s own 50/50 Polycotton ripstop material, fully water resistant & highly breathable – No Melt/ No Drip
  • Eyelets on either side for breathability
  • Adjustable chinstrap with cord stopper
  • SF Narrow brim

Pris: £25.00

Tillverkningsland: Storbritannien

Bild: Elastiskt snöre för att strama åt hatten.

Brättet på hatten är 6 cm brett. Själva hatten är 35cm kant till kant och behöver således vikas även på mitten för att få plats i en benficka. Även om storleken är “one size fits most” upplever jag med mina 57,5 cm att jag befinner mig nära den övre gränsen för hur stor ett huvud får vara. Detta under förutsättning att du önskar att dra ner hatten något över huvudet. Det elastiska bandet för att justera storleken är ett trevligt alternativ till att sy in ett elastiskt huvudband som annars är brukligt. Personligen hade jag tagit bort bandet helt och hållet. Hatten i sig bärs över huvudet som en typiskt hatt och sitter på plats även utan att spänna åt hakremmen.

Hatten har inga hällor för fäste av kamouflage vilket avviker från vad som annars kan anses vara standard för fälthattar.

Hatten väger 92 gram vilket placerar den mellan Tac-Up gear och Taiga viktmässigt.

Tac-Up Gear Floppy Hat M90 NCWR

Info från tillverkaren.

The Floppy Hat in Swedish type (old school) M90 camouflage is made for Nordic conditions and has a breathable membrane lining, we call this feature NCWR – “Nordic Conditions Water Resistant”

The Floppy Hat M90 NCWR from TAC-UP GEAR features:
– Sturdy M90 camouflage fabric printed with Anti IR colors and treated for water resistance.
– Breathable and waterproof PFTE lining, Note seam is not taped, moisture could penetrate it is not a rainhat per se.
– Glow in the dark cord end in separate plastic bag to be mounted on the chinstrap if you wish.
– Loop fabric “diamond” on top usable for example recognition IR patch.

Outer shell: 50% Polyester 50% Cotton weave = Varpsatin.
Infrared resistance M90 camouflage color print.
Flame resistant treated fabric.
Lining: 100% polyester with PTFE membrane.
Static hydraulic pressure: 15000 mm
Lining Breath-ability: 5000g/m2.24h (without shell).

Pris: 389 kr

Tillverkningsland: Kina

Brättet på hatten är 6 cm brett. Själva hatten är 37 cm från kant till kant. Vikten ligger på 132 gram (storlek L). Vikten kan förklaras med materialet hatten är tillverkad i ett vattentätt membran för att ge bäraren skydd mot det typiskt svenska klimatet. Materialet bidrar också till att hatten upplevs som väldigt styv och det kommer troligtvis krävas en period av bärande för att den ska kännas riktigt bekväm på huvudet (precis som att en helt ny uniform kan upplevas något stel att bära initialt). För att underlätta ventilering av värme från huvudet finns det två vinklare öppningar uppe på huvudet.

Bild: Ventilationsöppning.

Runt om huvudet finns dubbla rader smala hällor för fäste av kamouflage. Halsremmen kan förkortas genom att dra åt remmen bak på hatten. Ovanpå hatten finns en bit kardborre för att fästa IK-märkning. En för mig något oklar funktion sett till att den typen av IK-märkning inte är spridd inom Försvarsmakten. Dess placering ovanpå huvudet istället för exempelvis det klassiska i bak på huvudet kan även ifrågasättas.

Hatten bärs på huvudet som en normal hatt. Svettbandet runt insidan på hatten får den att sitta bekvämt på huvudet utan att det skaver från någon söm.

Taiga Field Hat

Info från huvudförsäljaren.

Field Hat är en viktig del i vårt djungelsystem eftersom det är viktigt att skydda huvudet i varmt klimat.

Brättet är ca 4 cm och hatten är försedd med ett inre nät som syftar till att förhindra att “skallen” ligger direkt an mot yttre tyget. Det innebär att ni får en liten men mycket viktig “kylande” effekt.

Hatten har därför ett tunt nät på insidans övre del för att skapa en kylande luftspalt vid extrem solljus och värme.

Den är även tillverkad i samma material som Field shirt NR och Field trouser NR Tropical/Jungel vilket ger fördelen av en mycket snabb torktid.

Field hat är en viktig del i vårt djungelsystem eftersom det är viktigt att skydda huvudet i varmt klimat.

Funktioner

UV/VIS/IRR
4 cm brätte
Halsrem
Snabb torktid
No melt, no drip

Material

50% Polyamid, 50% Bomull
Vikt: 178 gr/m2

Pris: 295kr

Tillverkningsland: Europa

Hattens brätte är 4,5cm brett och längden landar in på ca 31 cm. Det tillsammans med sin vikt på 56 gram (storlek 57-58) gör det till den minsta hatten i sällskapet. Det märks även på dess utformning då det är mer av en brittisk djungelhatt som är tänkt att ligga mer uppe på huvudet än nerdragen som en hatt. Skulle man önska bära den som en fälthatt över huvudet behöver man troligtvis gå upp en storlek. Även trots att storleken är angiven 57-58 upplever jag att den stramar otroligt runt skallen om jag drar ner den över huvudet. Innanmätet är försett med ett nät som är tänkt att skapa en luftspalt mellan huvudet och yttertyget.

Buren med halsremmen åtdragen runt bakhuvudet sitter hatten kvar på huvudet utan att för den delen uppfattas som åtstramande. Det är öppet för diskussion hur mycket nacke och baksida av huvudet skyddas när den bärs uppe på huvudet. Med det sagt är det en hatt framtagen för djungelbruk med snabbtorkande material som ger skydd från solsken direkt mot huvudet. Materialet är även tacksamt för att dränka hatten i kallt vatten för att sen lägga på huvudet för kylning (ni som varit i värmekammaren vet nog vad jag menar).

Vilken hatt rekommenderas?

Alla tre hattar löser lite olika uppgifter och är konstruerade för olika miljöer. En regnig höstkväll kan jag absolut tänka mig att Tac-Up Gears NCWR är att föredra för att den är vattentät och rigid i sin konstruktion. Medan sommartid när temperaturen går över 25 grader och solen steker, då skulle jag välja Taigas field hat. Arktis SF Boonie hat framstår som ett “allround” val som kommer funka tillräckligt bra året om. Den är antagligen också den fälthatten som sticker ut minst i jämförelse med övriga (om det är en faktor som måste vägas in).

För en framtida fälthatt för sommarbruk skulle jag kunna tänka mig en version där Taigas material gift sig med Arktis storlek men uppdelad i ordinarie storlekar utan justerbart huvudband. Men det är mitt högst subjektiva tyckande i frågan och när det gäller huvudbonader finns det gott om åsikter för hur en hatt ska se ut eller bäras.