FIR står för ”First Impression Report”, vilket är ett rapportformat som används för att delge initiala lärdomar och observationer från exempelvis en övning eller område. Den rapporten följs senare upp med en mer detaljerad rapport. Framöver kommer ny utrustning och materiel att initialt behandlas på den här sidan med en kortare ”FIR”, och senare följas upp med en djupare recension (efter några månaders användande).

Salomon Forces XA Pro Mid GTX ”Sua Sponte” – ett namn som förpliktigar.

To live the life of a soldier in the 75th Ranger Regiment, you have to live and breathe ’Sua Sponte’ – ’Of Their Own Accord’.

Så inleds det kort som medföljer skorna, vilka är ett resultat av samarbete mellan Salomon och U.S Elite. Salomon som är kända för att tillverka löparskor av hög kvalité, har även lyckats slå sig in på den militära marknaden med sin Forces-serie (där exempelvis skon Speed Assault ingår). Skon har samma egenskaper som de flesta av skorna som kommer från Salomon. Snabbsnörning, contagripmönstring och Ortholite-sula.

Min första reflektion när jag lyfter skon ut ur lådan är hur ”styv” den är. Till utseendet ser skon ut som kombinationen av grövre löparskor och vandringssko. Det är inte tal om att vrida och böja på sulan med den här skon, som du kan göra med exempelvis Speed Assault. Stabil häl, plasthätta över tårna och en grövre sula borgar för att skon stabiliserar och skyddar foten även i stenigare terräng.  Skaftet består av tjockare textil vilket bidrar till att skydda både inre och yttre fotknöl från slag och stötar.

Färgen benämns som ”Wolf Grey” och på återförsäljarens hemsida framställs skon som helgrå. I verkligheten går tyget (beroende på ljussättning) lite åt grålila, vilket i sig inte behöver vara negativt då det ger skon ett mer civilt utseende. Vilket borgar för att du kan använda skon på stan utan att dra åt dig konstiga blickar.

Överlag känns Salomon XA Pro som en sko framtagen för användning under svensk senhöst och vinter med sin utlovade ”Waterproof bootie construction” och ”Water Resistant textile”, framförallt i en urban miljö där snöskottningen havererat och snöslask är ständigt närvarande. Med allt fuktigare väderlek i anstormande kommer det bli intressant att se hur den står sig.